PRIMARIA COMUNEI ARIESENI

Judetul Alba

TURISM

    Principalele localitati si puncte turistice din comuna Arieseni, care pot sa indeplineasca o diversitatea de functiuni turistice sunt urmtoarele:
    Satul Casa de Piatra - Situat pe Valea Garda Seaca, la o altitudine de 1000 m beneficiind de un cadru natural deosebit de pitoresc, cu cateva puncte de interes turistic: Pestera Gheratul Vartop, captarile succesive ale Vaii Garda Seaca in pesterile Coiba Mare, Coiba Mica, Pestera Huda Orbului, Pestera Gura Apei (rezervatii naturale) si Pestera Sura Popii.
    Formele turistice sunt:
 • turism de odihna si recreere, constituind principala functie turistica a catunului;
 • turism de tranzit, importanta turistica a acestei asezari fiind mult sporita de faptul ca este situata pe viitoare cale de acces rutier dinspre Valea Ariesului inspre Padis. Acest drum este realizat aproape in intregime, lipsind doar o portiune de cate sute de metri, iar dupa finalizarea lui va reprezenta o artera turistica de tranzit foarte importanta in Valea Ariesului si cabana Padis din judetul Cluj, permitand totodata o legatura rapida intre cele doua zone de interes turistic major;
 • turism rural, cadrul natural de un pitoresc aparte, recomanda aceasta localitate pentru practicarea acestei forme de turism insa distanta mare fata de centrul de comuna - Arieseni - si accesul mai greu cu mijloacele auto (12-13 km din Garda de Sus) au facut ca acest sat cu o valoare peisajistica deosebita sa ramana in afara circuitului turistic. Accesul auto din Arieseni se poate face doar prin Garda de Sus.
    Vartop e o asezare situata pe cursul superior al Ariesului, pe DN 75 si se remarca prin potentialul sau turistic deosebit de valoros ce favorizeaza desfasurarea unor activitati turistice pe tot parcursul anului.
    Principalele elemente de atractie ale acestei zone sunt: zilele de vara ce ofera turistilor conditii bune de drumetii in munti, unde pot vizita locuri deosebit de frumoase, carstul Padisului in special, ce ofera clipe de neuitat. In timpul zilelor cu cer senin si cu vizibilitate buna putandu-se face fotografii de exceptie. Anotimpul de iarna ofera conditii practicantilor sporturilor de iarna, partia de schi de aici aducand iubitorii zapezii din judetele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara cat si turisti straini cu preponderenta din Ungaria.
    Cadrul natural pitoresc, nepoluat, cu aer puternic ozonat, partia de schi cu orientare nordica, pante cu orientare sudica despadurite si insorite cu un grad mai mic de inclinare decat cele nordice, favorabile construirii de spatii de cazare si alimentatie publica intregesc potentialul acestei asezari inca insuficient exploatata.
    Forme turistice:
 • turism pentru practicarea sporturilor de iarna pentru care exista conditii deosebite. pentru serjurul de iarna trebuie remarcate posibilitatile existente de amenajare a unor partii noi de schi, variate ca lungime si grad de dificultate ce se pot ridica din punct de vedere tehnic la nivelul cerintelor marilor performante. La Vartop exista o partie de schi cu o diferenta de nivel de 220 m si cu o lungime de 720 m deservita de un teleschi cu o capacitate de 680 persoane/ora.   
 • turism de tranzit - localitatea putand constitui un punct de popas pentru turistii aflati in tranzit pe DN 75 sau in circuitele turistice de vizitare a zonei studiate;
 • turism pentru odihna si recreere, favorizat de potentialul turistic natural deosebit al asezarii;
 • turism rural, deoarece dispune de conditii de practicare si chiar a inceput timid sa se practice, gradul de ocupare al spatiilor de cazare fiind mult mai ridicat decant in anotimpul alb.
    Galbena e localitatea situata pe dreapta Vaii Ariesului in imediata apropiere a centrului de comuna Arieseni. In cadrul localitatii exista conditii pentru desfasurarea de activitati turistice si sportive in doua sezoane. Accesul se poate face pe DN 75.
    Forme turistice:
 • turism de tranzit - localitatea putand constitui un punct de popas pentru turistii aflati in tranzit pe  DN 75 sau in circuite turistice de vizitare a zonei studiate.
 • turism de odihna si recreere favorizat de cadrul natural placut, pitoresc, conditii ecologice favorabile, caracterizate prin puritatea deosebita a aerului si a apei, lipsa surselor de poluare de orice gen, conditii de altitudine de peste 800 m, suficient de ridicata pentru a asigura temperaturi placute vara, imprejurimi bogate in puncte de interes turistic, naturale si antropice printre care se remarca obiectivele din "Parcul National al Muntilor Apuseni" (in curs de constituire). Toate acestea se pot vizita prin excursii durand intre 2-10 ore;
 • turism pentru practicarea sporturilor de iarna - inainte de anul 1989 aici exista o partie de schi cu un grad de dificultate redus si un centru de inchiriat echipament pentru practicarea sporturilor de iarna. in perioadele in care spatiile de cazare de la Vartop sunt ocupate, turistii se pot caza in localitatea Galbena si apoi parcurge cei circa 7 km cu masina pana la partia de schi de la Vartop. Este localitatea cu cel mai ridicat potential de dezvoltare prin suprafata mare si relativ plata, pe versantii nordici putandu-se amenaja partii de schi.
 • turism rural prin faptul ca asezarea dispune de spatii de cazare intrate in circuitul turistic rural.
    Bubesti este localitatea situata pe ambele maluri ale Vaii Ariesului, la circa 1.5 km in aval de Vartop. Accesul se poate face pe DN 75.
    Forme turistice:
 • turism de tranzit, localitatea putand constitui un punct de popas pentru turistii aflati in tranzit pe DN 75 sau in circuitele turistice de vizitare a zonei studiate;
 • turism de odihna si recreere, favorizat de cadrul natural placut, pitoresc, conditii ecologice favorabile, caracterizate prin puritatea deosebita a aerului si a apei, lipsa surselor de poluare de orice gen, conditii de altitudine de 1000 m, suficient de ridicate pentru a asigura temperaturi placute vara si imprejurimi bogate in puncte de interes turistic in special naturale;
 • turism pentru practicarea sporturilor de iarna, versantii nordici ai Bihariei intrunesc conditii deosebite pentru practicarea sporturilor de iarna;
 • turism rural, localitatea dispune de spatii de cazare intrate in circuitul turistic.
    Propuneri de dezvoltare si amenajare turistica a teritoriului
    Resursele naturale si antropice existente in teritoriu sunt numeroase, au un grad ridicat de originalitate si atractivitate insa lipsa unor conditii necesare, esentiale pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor de servicii turistice, mult sub valoarea cadrului natural, inhiba circulatia turistica din aceasta zona. Aceste deficiente deci, dezvoltarea principalelor forme de turism:
 • turism de odihna si recreere
 • turism itinerant cu valente culturale
 • turism pentru practicarea sporturilor de iarna
 • speoturism
 • turism rural
 • turism pentru actiuni speciale
 • turism de tranzit
 • drumetia montana
    Aceste forme de turism nu sunt exclusive. Ele se pot manifesta simultan in puncte diferite. Cunoasterea formelor de turism ce pot fi practicale in acest teritoriu precum si a interferentelor acestora in diferite puncte , contribuie la luarea unor masuri de dezvoltare turistica.

    Turism pentru odihna si recreere
    Aceasta forma de turism are conditii favorabile de dezvoltare. Dezvoltarea bazei de cazare, alimentatie publica si divertisment in localitate din comuna Arieseni, ar duce la cresterea circulatiei turistice stiind comuna din principalele motivatii turistice actuale este data de nevoia de petrecere a timpului liber. Analizand structura piramidei motivationale umane, putem concluziona ca pe primul loc in ierarhia motivationala, a ajuns motivatia de repaos si reconfortare, satisfacuta printr-un complex de conditii si mijloace in afara resedintei permanente. Ea se intensifica pe masura cresterii nevoii populatiei de-a-si reface capacitatea de munca, a reducerii saptamanii de lucru, precum si de cresterea numarului de autoturisme proprietate personala.
 • Satul Casa de Piatra - posibilitati de amenajare
    Pentru a se putea dezvolta formele de turism specifice este necesar:
  • Terminarea construirii drumului de-a lungul Vaii Girda Seaca pana la Padis si modernizarea lui.
  • Construirea unei cabane turistice cu cca. 40 de locuri de cazare si alimentatie publica aferenta sau crearea de conditii de cazare in casele din sat
    Vartop - prin PUZ "Poiana Vartop" s-au propus:
  • Doua complexe hoteliere dintre care unul cu sala de conferinta, piscina, cazino, iar celalalt cu specific sportiv care sa cuprinda spatii de cazare, un restaurant, un centru turistic, un centru de inchirieri materiale sportive, o scoala de ghizi, un punct de informare turistica
  • Trei zone de institutii publice si servicii:
  • Un complex medical cu sali pentru tratamente de recuperare si infrumusetare, terapie si sauna
  • O scoala de vacanta, o gradinita si un centru de supraveghere copii
  • Un centru medical - dispensar, farmacie, salvamont, paza si ordine
 • O zona de agrement si sport va cuprinde un heliport, terenuri de sport, o sala polivalenta, un patinuar artificial, un patinuar natural, un poligon pentru biation
 • Zone pentru locuinte de vacanta cu loturi de 250 mp, 700 mp si 900 mp
 • O zona de industrie si depozitare ce va cuprinde un atelier de reparatii auto, inchirieri autosanii, scutere si senilele.
 • Amplasarea unei biserici de lemn considerata monument istoric, cultural arhitectural al acestor locuri
 • O instalatie de telescaun care va duce pana pe Vf. Vartop unde se va putea amenaja un punct de priveliste de restaurant
    Galbena - este localitatea cu cel mai mare potential de dezvoltare, de cca. 3.000 locuri de cazare, prin suprafata mare si relativ plata.
    Aici se propune (PUZ "Galbena") amplasarea in prima etapa a trei hoteluri de cca. 600 locuri, tereniri de sport, un club sportiv, spatii comerciale, un patinoar natural, o piscina acoperita un camping, motel, spatii comerciale, ateliere artizanat, un centru de echitatie precum si unitati mici de cazare, vile si care de vacanta.
     In acest context este foarte posibil ca localitatea Galbena sa devina centrul statiunii Arieseni, avand posibilitatea de dezvoltare cea mai ampla, atat ca marime a teritoriului plan, a posibilitatilor de amenajara cu apa, energie electrica, precum si a plecarilor spre obiective turistice de vara cat si cele de iarna. Golul alpin de sub Curcubata Mare are cele mai mari resurse pentru amenajarea partiilor de schii.

   Bubesti - este localitatea, dintre cele patru care vor constitui viitoarea statiune Arieseni (centrul de comuna Arieseni, Galbena, Bubesti si Vartop), cu posibilitati de extindere mai mici, dat fiind versantii nord-sud care sunt mai accentuati.
    Dintr-o capacitate de 2.000 locuri de cazare, prin amplasarea, in prima etapa, a doua hoteluri de 200 locuri, terenuri de sport, a unui patinoar natural, de cabane si a unui restaurant. Casutele de vacanta si vilele se pot amplasa pe versantul cu orientare sudica si pe teasa relativ plata situata dupa creasta versantului sudic.

    Arieseni - posibilitati de amenajare
    Aici se preconizeaza a se amplasa dotari de larg interes atat cu carecter comunal, cat si pentru deservirea celorlalte localitati turistice: autogara, autoservice, servicii medicale, biblioteca, muzeu, ateliere de artizanat, fabrica de bauturi racoritoare, de inghetata, parc de autoutilitare, salubritate, statie de pompieri.
    In tabara scolara au fost inregistrati 2.442 de turisti elevi si 17.966 innoptati. Sejurul mediu este de 7.35 zile, ceea ce reprezinta o valoare ridicata. Totusi spatiile destinate cazarii sunt improprii.

    Turism itinerant cu valente culturale
    Este o forma de turism determinat de valoarea stiintifica, cultural-educativa, istorica, artistica si estetica a numeroaselor obiective culural-istorice de pe Valea Ariesului si nu numai. Vizitarea obiectivelor se poate realiza in numeroase combinatii de trasee si variante mai scurte sau mai lungi cu mijloace auto, pe jos sau combinat.

    Speoturismul
   Este practicat de acea categorie de turisti doritori sa viziteze si sa cunoasca pesterile si fenomenele carstice din teritoriu. Aceste pesteri prezinta insa numeroase deficiente fiind necesara reamenajarea lor. In urma acestor reamenajari, pesterile, ar putea fi incluse intr-un circuit turistic specializat sau in programele de vizitare a turistilor aflati in zona. Aceasta forma de turism trebuie practicata insa cu mare precautie pentru a nu deteriora microclimatul pesterilor.
    O mare importanta prezinta rezervatiile speologice:
 • comuna  Arieseni (jud. Alba) - Ghetarul de la Vartop, Avenul din Hoanca Urzicarului, Coiba Mica, Coiba Mare, Pestera Gura Apei, Huda Orbului, Pestera Hodobana, Avenul cu Doua Intrari, Izbucul Tauzului.
    In afara acestor rezervatii speologice din comuna Arieseni se pot vizita si alte importante obiective turistice (rezervatii naturale) aflate in comunele invecinate.
 • comuna Garda de Sus (jud. Alba) - Hoanca apei, Avenul din Sesuri, Pestera Ghetarul Scarisoara, Pestera Pojanul Politei, Izbucul Cotetul Dobrestilor, Pestera Poarta lui Ionel, Pestera de sub Zgurasti
 • comuna Pietroasa (jud. Bihor) - Cetatile Ponorului, Avenul Bortigului, Ghetarul Focul Viu.
    Turism pentru practicarea sporturilor de iarna
 • Vartop - posibilitati de amenajare - La Vartop exista o partie de schi cu o diferenta de nivel de 220 m si o lungime de 720 m deservita de un teleschi, cu o capacitate de 680 pers/ora
 • Bubesti - posibilitati de amenajare - Partia cea mai importanta va fi "Bubesti" (P.A.T.Z.  Bubesti - Vartop), partie ce va fi deservita de le un telescaun cu plecarea din imediata apropiere a DN 75 si care va urca pana in saua dintre Vf. Piatra Graitoare si Cornul Berbecului, cu o statie intermediara in poiana de la mijlocul partiei. Aceasta partie va avea o latime medie de 40 m si o lungime de 2.200 m, punctul de sosire a fost ales astfel incat sa fie ferit de vanturile foarte puternice care bat dinspre vest si care fac sa suiere pietrele, de unde denumirea de Piatra Graitoare. Aici va fi amplasat si un punct de priveliste spre valea superioara a Ariesului Mare, platoul Padis, Vf. Vladeasa, Muntele Mare. Aceasta va fi punctul cel mai important de sosire al schiorilor care vor putea alege diferite variante de coborare:
  • se ca putea cobori pe langa telescaun pana in Bubesti sau pana la statia intermediara saca nu partea inferioara a partiei nu este acoperita cu un strat de zapada care sa permita schiorilor sa coboare in conditii bune
  • o alta varianta va fi partia "Cornul Berbecului" (40 m latime). Pe aceasta partie se va cobora pana in Valea Bubestilor, de unde schiorii vor putea urca din nou cu ajutorul unui teleschi sau vor putea cobori mai departe pana la punctul de plecare al telescaunului de pe partia Bubesti
  • se va putea cobori pe o panta cu o inclinatie mica pe creasta care desparte jud. Alba de jud. Bihor, pana sub stancile de sub Vf. Galesoaia si apoi mai departe pe un drum existent care va fi nivelat si largit. Acest drum va traversa partia "Cornul Berbecului" pe langa punctul de plecare al teleschiului si va duce in continuare pana la statia intermediara a telescaunului de pe partia "Bubesti"
  • tot pentru incepatori se poate continua coborarea de sub Vf. Galesoaia, pe creasta, pana la actuala sosire a teleschiului existent "Vartop I", iar de aici se va putea urca din nou cu teleschiul "Drumul Domnilor" sau se va putea cobori pe una din partiile "Vartop I" sau Vartop II".
  • se va putea schia pe partia "Varciorog", partie ce va fi amenajata in golul alpin si va fi deservita de un teleschi. Aceasta partie va avea o orientare sud-sud est, deosebit de prielnica pentru schiorii care vor dori sa faca plaja in zilele insorite.
    De pe Vf. Piatra Graitoare, se va amenaja o partie - "Piatra Graitoare" aflata in totalitate in golul alpin, avand aceeasi orientare ca si partia "Varciorog" si care de asemenea nu va necesita defrisari. Si aceasta partie va fi deservita de un teleschi.
    Coborarile din "Cornul Berbecului" se pot face si pe drumurile existente de poe sub creasta pe Valea Varciorogului pana in satul Vanvucesti si de aici in satul Galbena sau pe Valea Galbena direct in satul Galbena.

    Galbena - posibilitati de amenajare - Resursele turistice ale localitatii, intregite de existenta unui drum modernizat, cu o circulatie tot mai intensa, de existenta unei linii electrice de inalta tensiune, de posibilitati de alimentare cu apa, precum si a unor locuri (poieni) in care se poate construi in conditii de eficienta economica, constituie coordonatele generale pentru realizarea unei statiuni de munte plurifunctionale.
    Versantul are orientare nord-estica, favorabila mentinerii stratului de zapada pe o durata destul de mare. Peste cota de 1.500 m este gol de munte. Sub aceasta cota apare padurea, dar la Galbena si Bubesti procentul de suprafata libera este remarcabil. Formele de relief sunt domoale.
    Masivul este usor accesibil si amenajabil pentru practicarea schiului. Conditiile naturale de zapada, temperatura, vant, nebulozitate precum si cele de relief sunt deosebite.
    Aducerea ansamblului la adevarata stare de domeniu schiabil presupune interventii de natura menite nu numai sa pastreze resursele turistice montate in echilibrul ecologicul-geologic, dar sa si le puna in valoare.
    Mijloacele de transport pe cablu - domeniul schiabil este viabil, util si eficient din punct de vedere economic in conditiile in care este asigurat cu mijloace de transport pe cablu adecvate, ca structura si capacitate, iar cu structurile de primire sa se afle in raporturi optime.

    Turism pentru activitati speciale
    Aceste activitati sunt ocazionate de desfasurarea in zona a unor manifestari folclorice traditionale sau de organizarea unor manifestari stiintifice.
 • "Targul de fete" de pe Muntele Gaina - acestei manifestari trebuie sa i se acorde o atentie deosebita pentru revitalizarea pe cat posibil a vechilor sale traditii ce i-au dus faima in intreaga tara.
 • Festivalul "Tulnicul Motilor" Campeni - desfasurat in luna august
 • De asemenea se va putea da o valoare mai mare manifestarilor legate de sarbatorile locale - "Sangeorzul" - 23 aprilie, "Cununa de grau" (25 septembrie) - Lupsa; precum si obiceiurilor de Craciun (24-26 decembrie) care datorita caracterului lor pot atrage turisti romani din judetele limitrofe sau chiar straini.
    Turism rural
    Aceasta forma de turism presupune declararea unor asezari rurale cu valori etnofolclorice, culturale si cadru natural pitoresc ca sate turistice.
    Cadrul natural, conditiile ecologice favorabile, caracterizate prin puritatea deosebita a aerului si a apei, altitudinea de peste 800 m, suficient de ridicata pentru a asigura temperaturi placute vara si o durata lunga a existentei.
    In afara acestor rezervatii naturale din comuna Arieseni se pot vizita si alte importante obiective turistice (rezervatii naturale) aflate in comunele invecinate.
 • comuna Garda de Sus (jud. Alba) - Hoanca Apei, Avenul din Sesuri, Pestera Ghetarul Scarisoara, Pestera Pojarul Politei, Izbucul Cotetyului Dobrestilor, Pestera Poarta lui Ionele, Cheile Ordancusei, Pestera de sub Zgurasti.
 • comuna Pietroasa (jud. Bihor) - Cetatile Ponorului, Platoul carstic Lumea Pierduta, Varful Biserica Motului, Avenul Bortigului, Platoul Carstic Padis, Poiana Florilor, Pietrele Galbenei, Poiana Florilor, Depresiunea Balileasa; Orasul Nucet, sat Baita (jud Bihor) - Groapa Ruginoasa.
    Accesul catre aceste obiective turistice este in general facil, din centrul comunei Arieseni se poate merge pe DN 75, iar apoi pe drumurile forestiere ce pleaca din aceasta si/sau pe terase turistice marcate. Informatia necesara turistilor este asigurata prin puncte de informare, panouri care asigura data de interes general.
    Preponderenta obiectivelor turistice usor accesibile cu un potential turistic ridicat creeaza premisele dezvoltarii mai ample a drumetilor.
    Existenta traseelor montane marcate din zona indeplinesc conditia necesara pentru practicarea acestei forme de turism.
    O atentie deosebita trebuie acordata activitatilor de divertisment de care trebuie sa se tina seama atat in cazul satului turistic cat si in privinta statiunii.
    Aceste activitati trebuie sa fie mai ample decat in situatiile precedente, ele necesitand dotari numeroase ce se refera la: construirea unor sali de spectacole in spatiu inchis si in aer liber: cinematograf, discoteca, club, piscina, sali de jocuri electrinice etc.
    In centrul atentiei organizatorilor de turism din aceasta aratiune va sta antrenarea turistilor in excursii, cu mijloace auto si pe jos, in imprejurimi sau pe trasee mai ample, situate ce presupune existenta unor autocare si microbuze precum si urmarirea permanent a starii de viabilitate a drumurilor si potecilor turistice.
    De asemenea in atentia organizatorilor de turism din aceasta statiune trebuie sa stea dezvoltarea retelei comerciale in special a celei de comert specific, reprezentat prin unitatile de desfacere a obiectelor de arta populara produse in zona, obiecte de artizanat cu insemnele statiunii, precum si unitati de desfacere a materialelor documentare.
    Gospodariile comunei Arieseni sunt risipite pe inaltimi de dealuri, aceasta dispersare constituind inca un element foarte valoros.
    Asezarile sunt concepute pe o formula rezultata din aceasta relatie: un nucleu restrans si compact jos, la sosea, de unde se rasfira spre inaltimile din jur.

    Turism de tranzit
    Este forma de turism practicat de toate categoriile de turisti care strabat teritoriul in tranzit. Ei pot fi de asemenea determinati sa viziteza obiectele din zona in dorinta de a cunoaste atractiile locale. O conditie necesara pentru un aflux mai mare de potentiali turisti il constituie modernizarea principalei artere de circulatie DN 75.

    Drumetia de munte
    Este de asemenea o forma de turism specifica teritoriului studiat.
    O mare importanta prezinta rezervatiile naturale:
 • Comuna Arieseni (jud. Alba) - Cheile Gardisoarei, Cascada Varciorog, Ghetarul de la Vartop, Avenul din Hoanca Urzicarului, Coiba Mica, Coiba Mare, Pestera Gura Apei, Huda Orbului, Pestera Hu7dobana, Avenul cu Doua Intrari, Izbucul Tauzului.